Ondernemers met een passie voor eten

Wij zijn Bart en Bert, allebei ondernemers in hart en nieren. Samen met onze echtgenotes delen we de passie voor smaak, koken en lekker eten.

Als we koken voor vrienden dan merken we dat de supermarkten in de buurt met hun gigantisch aanbod toch tekortschieten als het over kwaliteit gaat. Want als het écht goed moest zijn, dan gingen we op zoek naar die ene beenhouwer met vlees van die runderen uit West-Vlaanderen of die boer uit Malderen met echt lekkere asperges waar we toch al snel een kwartier voor moesten omrijden.


Het verhaal

In mei 2017 begeleidde Bert een aantal boeren uit West-Vlaanderen en Limburg op een studiereis naar Engeland. Het thema: hoevewinkels en directe verkoop van bij de boer. De zogenaamde “korte keten”. Een aanpak waar de boeren in de streek van Canterbury al veel kaas van hadden gegeten. Tijdens die trip ontmoette hij gepassioneerde boeren, maar ervaarde hij ook de problemen die zo’n boer had om zijn product rechtstreeks te verkopen. Er was niet voldoende aanbod, geen tijd, geen budget om te investeren, hij had schrik van de voedselreglementering en vooral geen idee hoe eraan te beginnen. Jammer, want de meesten onder hen hadden topproducten. Helaas dachten de grote supermarkten alleen aan de prijs.

Vol enthousiasme vertelde Bert – op een zomeravond – aan vriend Bart over de mooie, ‘recht van bij de boer’, overdekte versmarkt “The good shed” nabij Canterbury. Je kan er groenten, vlees, kaas, brood, vis, wijnen, olijven en olie kopen. Je kan er met vrienden een koffietje aan de toog drinken of een hapje eten. Hadden we hier maar zoiets, droomde hij.
Het werd laat die avond. Sommige herinneringen aan die gezellige uren vervaagden, maar het idee van die markt liet Bart en Bert niet meer los.
Na de zomer werd de knoop doorgehakt. Ze zouden een nieuw bedrijf oprichten rond smaakvolle producten recht van bij de boer. De zoektocht naar de juiste boeren en de juiste producten ging van start. In november 2017 zag Puur Smaak het daglicht.